Dovoz auta z USA

Po 14 rokoch v USA som sa prestahoval na Slovensko. Pred odchodom som si zistil, ze existuje zakon dovolujuci doviezt si auto bez toho ze by bolo treba platit clo alebo DPH. Vzhladom na nizsie ceny aut v Statoch ako aj klesajucu hodnotu dolara sa mi zdalo ze by malo zmysel auto si doviezt. Treba povedat ze auta ma zaujimaju velmi povrchne – su pre mna len slobodu-obohacujucim prostriedkom (v USA to bolo viac-menej tak, ale tu na Slovensku mat auto nie je az takou palcivou nutnostou pre ludi ktori radi vypadnu z mesta pretoze tu je ovela lepsia siet verejnej dopravy).

Moj nezaujem o auta asi zapricinil aj to, ze som nemal dostatocny prehlad o tom, ako budem to svoje dovezene registrovat na Slovensku. Vysledkom tejto ignorancie bolo hojne tapanie v bludisku slovenskej byrokracie. Dufam ze tento opis mojej skusenosti ludom chystajucim sa na podobny krok pomoze vyhnut sa neprijemnostiam a zbytocnym nakladom.

Je velky rozdiel v tom, ci sa auto dovaza ako osobny majetok pri stahovani alebo ci je dovezene v inom kontexte. V retrospektive je “stahovka” asi najbezproblemovejsim sposobom dovozu z dvoch dovodou:

  1. neplati sa dan ani clo
  2. registracia auta vyrobeneho podla USA noriem je relativne bezproblemova

Doporucena procedura:

  1. auto treba v USA vlastnit najmenej pol roka aby sa dalo doviezt bez cla. Ak ho vlastnite viac ako 12 mesiacov, je to este lepsie pretoze podla zakona 725/2004 (§ 16 odstavec 11) sa registracna procedura velmi zjednodusi.
  2. doprava – existuje vela zasielatelskych firiem ktore auto dokazu doviezt priamo na Slovensko alebo do nejakeho EU pristavu. Ja som si dal to svoje poslat polskou zasielatelskou firmou do Gdyne odkial som si ho doviezol “po vlastnej osi” sam. Tu treba povedat ze som pouzival USA-registrovane SPZ-ky (alebo evidencne cislo vozidla – ako sa to nazyva po novom). Kedze na registraciu na Slovensku treba doklad o vyradeni z evidencie v krajine kde bolo auto registrovane, treba si na obvodnom urade v okresnom meste kde si auto chcete`registrovat vyziadat docasne znacky (alebo jazdit chvilu na neregistrovanych USA znackach). Dovoz auta z Gdyne nesposoboval ziadne problemy, kedze auto bolo dovezene legalnym rezidentom USA (drzitel green card alebo USA pasu) na “turistiku”. Jediny vydavok ktoremu som sa mohol vyhnut bola kupa hranicneho poistenia v Polsku. Zistil som, ze auto je mozne normalne poistit v akejkolvek poistovni na Slovensku tym, ze si clovek kupi povinne zmluvne poistenie. Treba v poistovni len povedat ze si auto mienite dat zaregistrovat na Slovensku. Poistovni staci VIN cislo a zakladne udaje o vozidle (typ, hmotnost…). Po par tyzdnoch vam poistovna posle zelenu kartu ktora sluzi ako doklad pre policiu v EU krajinach o zaplateni povinneho poistenia (hranicne poistenie je ekvivalentom tohoto dokladu pre cudzincov). Hranicne poistenie stoji okolo 4000 korun na mesiac, kdezto povinne zmluvne poistenie vychadza ovela lacnejsie na to iste obdobie.
  3. po prichode na slovensko treba ist na colnicu a poziadat o Jednotne Colne Vyhlasenie. Toto je dokument ktory doklada ze auto preslo colnym konanim. Colnici pri preclievani radi vytvaraju problemy ktore plynu bud z nevedomosti alebo nejasnosti v zakonoch. Hlavnym problemom pre mna bolo dokazat ze som zmenil trvale bydlisko, kedze v USA takyto koncept oficialne nepoznaju. Toto sa da “vydokladovat” colnikom rozne:
    1. fakturami o plateni sluzieb (a idealne ukonceni poskytovania) ako telefon, elektrina…
    2. ukoncenie vlastnictva bytu/domu alebo najomnej zmluvy
    3. dokladom ukoncenia zamestnania
  4. Po ziskani JCD treba ist na obvodny urad v okresnom meste kde chcete auto prihlasit. V zavislosti od toho ci uz nejaky nestastnik donutil uradnikov aby si prestudovali zakon o registracii jednotlivo dovezeneho vozidla mozete, alebo nemusite mat problemy. Ja som auto prihlasoval vo Zvolene a ocividne som bol pre daneho uradnika prvym dovozcom auta z USA vlastneneho viac ako 12 mesiacov, pretoze sa snazil robit vsetko preto aby sa ma zbavil. Ja som vsak konzultoval moj pripad z Marianom z firmy MSM Transit (kontak info pozri dolu) ktory profesionalne dovaza auta (a iny material) z USA co mi dodalo municiu pri vyjednavani vo Zvolene. Po troch navstevach uradu mi vydali 2 dokumenty ktore su potrebne na vykonanie technickej kontroly. V tomto stadiu je tiez dobre vypytat si na obvodnom urade formular na zaplatenie recyklacneho poplatku, alebo zaplatit tento poplatok elektronicky, aby ste mali doklad o zaplateni vcas – v poslednom stadiu ktore opisujem v bode 6 nizsie.
  5. Technicka kontrola. V pripade ktory tu opisujem – auto je dovezene clovekom ktory ho vlastnil po dobu najmenej 12 mesiacov – netreba robit homologizaciu aj napriek tomu ze auto nema europsky certifikat konformity (COC). Staci len mala technicka prehliadka. Pred jej absolvovanim vsak bude prevdepodobne treba urobit upravy svetiel aby zodpovedali Slovenskym dopravnym predpisom. Ja som si dal tuto upravu ako aj nasledne vybavenie technickej prehliadky urobit firmou MSM Transit.
  6. Vydanie technickeho preukazu a evidencneho cisla. Po absolvovani technickej prehliadky treba zasa zajst na obvodny urad a priniest vsetky dokumenty jednym z ktorych je vysledok technickej prehliadky. Podla typu dovazaneho auta budete pravdepodobne musiet priniest aj dokument s technickymi udajmi dovazaneho vozidla aby uradnik na obvodnom urade dokazal vyrobit technicky preukaz. mne tento dokument vystavili v MSM Transit.

Poznamka: Pri registracii vozidla dovezeneho v ramci § 16 odstavec 11 auto nesmie byt predane z vlastnictva dovazajucej osoby po dobu 12 mesiacov.

Linky:

USAboard o dovoze aut
MSM Transit (poznamka: neviem v com je chyba, ale Marian z MSM Transit mi neodpoveda na moje emaily. Takze je mozne ze tato firma uz nefunguje)

This entry was posted in auto, slovenska-byrokracia. Bookmark the permalink.

26 Responses to Dovoz auta z USA

  1. Julo says:

    Velmi uzitocne, vdaka. Este by ma zaujimalo ci si mal nejake problemy s autom vzhladom na ine oktanove cisla bezninov na Slovensku. A tiez ci si tie doklady pre JCV prelozil do slovenciny alebo stacily originaly.

  2. Mima says:

    Ahoj.

    Niekto na boarde mi hodil link na tento tvoj thread. Mam v umysle previest si auto z US na SK. V bode 2 si pisal o americkach plates. Ako si odhlasoval auto v US, ked si ho poslal na americkych znackach do Europy? A je mozne previest auto “po vlastnej osi” na tychto americkych znackach alebo si si vybavoval prepravnu znacku? Nebolo mi to jasne z toho, co si vyssie napisal. A tiez by ma zaujimalo, kolko ta kazdy z tych papierov, ktory si musel na to vybavit, stal. (Cenu poistky tam mas, ale zaujimaju ma tie ostatne “vyhlasenia” a “registracie”).

    Mima

  3. wpadmin says:

    Julovi som odpovedal priamo emailom.

    Mima,

    Odpovedal by som ti skor ale nemal som v preferenciach blogu nastavene spravne upozorenia o komentaroch a tak som sa o tvojom dozvedel az dnes.

    Odpovede:

    Q: Ako si odhlasoval auto v US, ked si ho poslal na americkych znackach do Europy?

    A: Odhlasit auto sa da aj telefonicky/emailom/snail-mailom. Tak som to urobil aj ja.

    Q: A je mozne previest auto “po vlastnej osi” na tychto americkych znackach alebo si si vybavoval prepravnu znacku?

    A: Ja som ho priviezol po vlastnej osi bez problemov. Cize prepravnu znacku som vobec nemal.

    Q: A tiez by ma zaujimalo, kolko ta kazdy z tych papierov, ktory si musel na to vybavit, stal. (Cenu poistky tam mas, ale zaujimaju ma tie ostatne “vyhlasenia” a “registracie”).

    A: hmmm – dokelu to si nepamatam, ale viac ako 5000 korun to nebolo – a to su poplatky ktore by clovek musel urobit aj pri kupe auta na SK. Cenu za upravu svetiel si dohovor priamo s niekym na SK kto vie co robi (jedna moznost je pouzit tu firmu ktoru som pouzil aj ja).

  4. Cling says:

    wpadmin, prosim ta, tiez si planujem priviest auto na sr, zaujimalo by ma clo ake si platil a ci si platil… Teraz je sa mi zda clo 10 percent… Nevies nahodou z akej sumy sa to pocita? To auto co chcem doviezt ma svetla myslim v poriadku, smerovky ma oranzove… je to japonske auto predavane aj na sr. Ten CoC naozaj nepotrebujem? Lebo vrajze sa vyzaduje.? Dakujem vopred

  5. admin says:

    Cling, ak budes musiet platit clo, tak budes asi musiet platit aj DPH, cize ta to vyde na asi 30% 🙁 Ale over si tuto informaciu. Clo sa pocita zo sumy ktoru ti colnici urcia tak, ze najdu cenu za ktoru sa take (podobne) auto predava tu v europe, cize je to (IMHO) asi dost nevyhodne. Porad sa vsak z niekym kto dovaza auta profesionalne. COC nepotrebujes len v tom pripade ktory opisujem v blogu – pokial viem. A v tom pripade sa samozrejme vyhnes aj clu a DPH.

  6. jozko says:

    Ahojte,
    Ja byvam v USA uz 10 rokov (mam zelenu kartu). Chcem si doniest auto na SK z USA ktore tam vlastnim uz 2 roky. Je mozne to auto vobec nepreregistrovat a jazdit na nom na americkej znacke len zakupenim poistneho? Ak ano ako dlho je mozne to robit.

    Mozem povedat ze byvam mesiac na SK, potom mesiac v USA, potom 2 mesiace na SK, a zase mozno 3 mesiace v USA. Jednoducho mam 2 domovy s tym ze mam stale zaregistrovany trvaly pobyt na Slovensku z ktoreho som sa nikdy neodhlasil. A taktiez mam zaregistrovany trvaly pobyt v USA kedze mam zelenu kartu. Takze neviem ako potom dokazat na colnici ze sa stahujem ked vlastne moj trvaly pobyt je aj na SK aj v USA.

    Help please?

  7. admin says:

    Jozko,

    Co sa tyka jazdenia na aute z US SPZ-kou tak mam pocit ze je tam nejaky casovy limit, ale kedze nemam v oblasti dovozu aut dostatocne vedomosti, neviem ti povedat aky. Ja som to robil par mesiacov. Pokial mas zakonne alebo hranicne poistenie tak by si mal byt ok, ale znovu – moje znalosti v tejto olasti (az na moju konkretnu situaciu) su chabe.

    AFAIK, podla slovenskych zakonov nemozes mat trvaly pobyt na SK ked ho mas niekde inde. Okrem toho by si mal pri prilezitosti vystahovania zo SK oficialne zrusit svoj trvaly pobyt. Ako dosledok budes vyzvany na vratenie svojho obcianskeho preukazu (obcianstvo sa tym nerusi).

  8. Lenka says:

    Ahoj Stahujeme sa na Slovensko a tak rozmyslame aj o prevoze auta ktore vlastnime viac ako 12 mesiacov. Zaujimalo by nas cez ktoru spolocnost si to auto prevazal a kolko to priblizne stalo. Nebolo to nahodou Doma? Ako dlho im ten transport trval??? Ci sa plati za kontajner alebo ako. A tiez sme poculi ze aj ked sa neplati clo ale na port musis platit nejake fee, okrem tej poistky, nevies kolko to priblizne je??? Cele to zneje velmi komplikovane! Nevieme ci sa do toho pustime alebo radsej nasho milacika predame tu v usa. Vdaka

  9. admin says:

    Lenka, ospravedlnujem sa za neskoru odpoved. Co sa dovozu tyka, tak som platil tusim $800 – z New Jersey do Gdyne. Firmu si uz nepametam – doklady mam niekde zoskenovane ale neviem momentalne kde 🙁 Firma Doma to urcite nebola. Transport trval asi mesiac. Nepamatam sa na nejake pristavne poplatky – ak aj boli nebolo to nic hrozne (inak by som si to zapamatal). Viem- moc informacii ti tu neposkytujem, ale bohuzial nemam momentalne cas sa vrtat v archivoch.

  10. Petra says:

    ahoj
    Ja mam auto uz na svk je po zdaneni ale nemam nervy na vybavovanie papierovacik nevies ci je nejaka firma co sa s tym zaobera?

  11. admin says:

    Petra, neviem presne co mas na mysli vybavovanim papierov, ale skus googlovat “dovoz auta zo zahranicia” a urcite najdes nejake firmy ktore ti poskytnu (prinajmensom slubia) “turn key” riesenie. 🙂

    Inak okrem skusenosti s a kontaktu na v blogu-spominanu firmu nemam ine co poskytnut.

  12. Martin says:

    Byvam v US 15 rokov a moj znamy taktiez dovaza auta z US na Slovensko. Byvam v Miami – stat Florida a moj znamy auta posiela z Miami pristavu. Ak ma niekto zaujem o kupu noveho auta, alebo dovoz vlastneho auta z US, mozete mi napisat a dam vam jeho cislo. Jeho rodicia su Slovaci, on to Slovensky dost lame, ale ma niekoho na Slovensku kto mu pomaha vybavovat papiere. On auto kupi v US, nalozi na lod a o ostatne sa postara jeho partner na slovensku. Osobne o dovoze moc neviem, iba pre neho (uz asi dva roky) robim website a nijako ho nemozem dotlacit k tomu aby sme tu website uz dokoncili. Ak ma niekto zaujem, moze mi napisat na: mni@f o l t a n . c o m (medzere v email adrese vymazte, su tam iba koli tomu aby som nedostaval spam) Do SUBJECT: napis “dovoz auta z US” aby to neskoncilo v junk-mail.
    Martin

  13. Julo says:

    Len pre doplnenie, 725/2004 bol novelizovany zákonom ?. 548/2007 Z.z a to v piatej hlave – jednotlivo dovezené vozidlo.
    § 16 pôvodného zákona bol zmenený tak, že nerozlišuje, ?i náš ob?an vlastní v zahrani?í vozidlo ur?itú dobu, ?i bol v zahrani?í v diplomatických službách, alebo tam istú dobu pracoval, je jedno ?i si kúpil vozidlo v?era a hne? ho doviezol, alebo má vozidlo vo vlastníctve 25 rokov a vracia sa ako ob?an SR domov po tejto dobe.

  14. tominger says:

    Aj mna by zaujimali problemy s tym benzinom resp. oktnaovym cislom? Su s tym problemy, alebo nie?

  15. admin says:

    tominger, AFAIK s oktanovym cislom problemy nie su (aspon v mojom pripade). Kedze v technickom manuali k mojmu autu sa pise:

    Use only unleaded gasoline with an octane rating of 87 AKI or higher.

    A kedze “capujem” bezolovnatu 95-ku tak myslim ze je to koser. Najlepsie bude asi konzultovat manual k tvojmu autu.

  16. Julo says:

    tominger, ako pise admin a aj z vlastnej skusenosti, ziadny problem. Tiez tankujem 95-ku a auto si nestazuje.

  17. jozko says:

    Ahojte,
    tak len mala rekapitulacia ci tomu dobre rozumiem:

    1. Zavolam prepravnej sluzbe aby mi doviezli auto do Europy. Musim mat nejaky papier na to? Aky okrem Title?

    2. Nalozia auto a dovezu ho do pristaviska.

    3. Pojdem si pre neho do pristaviska so zakonnym poistenim ktore zakupim na VIN v poistovni.

    4. Jazdim na US znacku cca 6 mesiacou kedze mam zeleny kartu a tu som na vylete?

    Spravne alebo sa mylim?

  18. proreo says:

    zdravim.

    americky regular (87) je ekvivalent zhruba nasej 91tky. Ich oktanove cislo sa pocita inak ako nase 😉 /ak niekomu hovori daco metoda RON a MON/

    Sano, mohol by si mi prosim napisat mail. Mam na Teba osobnu otazku 🙂
    Vdaka

  19. Peter says:

    Takze podla toho co pise Julo, novelizacia zrusila moznost doviezt bez cla a dph pre vlastne pouzitie?
    Ja som rozmyslal ze ci sa daju vybavit docasne znacky a nehomologizovat, po pripade ako dlho sa da jazdit na US znackach. Mate s tym niekto skusenost?

  20. Julo says:

    Peter, stale sa da doviezt auto bez cla a dph ak ho vlastnis dlhsie ako 6 mesiacov a zil si dlhodobo v usa. Novelizacia tusim (nechce sa mi hladat ten zakon, ak o tom vazne uvazujes, aj tak si ho budes musiet nastudovat) zrusila iba tie vynimky na homologizaciu o ktorych sa pise hore v clanku. Inymi slovami homologizaciu budes potrebovat nezavisle na tom kolko to auto vlastnis a kolko si zil v zahranici.
    Co sa tyka docasnych znaciek, tie su tusim oficialne platne iba ked vybavujes veci okolo auta, cize napr. cez vikend by si na nich jazdit nemal. Ale na usa znackach mozes. Ja som mal usa znacky a ziadny problem som nemal. V pohode som na nich odsoferoval aj do Prahy na homologizacne testy. Aj po Bratislave to bolo bez problemov. Netusim ako dlho by mi to prechadzalo. O problemoch s poistkou ani nehovorim …

  21. nehopsa says:

    Resim ten samy problem. Ale ne do Bratislavy, do Brna. Je zde nekdo expertem a vi zda osvobozeni od dane a cla (pri vlastnictvim delsi nez 12 mesicu) postihuje rovnez lidi v Cesku?

    Pokud bych mel platit dan a clo, tak te nema cenu. I homologizace a s tim spojene poplatky budou nocni murou.

    Dik

  22. oliver says:

    ahoj
    chcem sa spytat ci by preslo ze som vlastnikom 12 mesiacov ak mam len turisticke viza pretoze ak by som si tu v USA kupil auto tak by som vedel zariadit ze som ho kupil uz pred rokom

  23. Matej says:

    Ahoj, chcel som sa opytat ako je to s tou nestastnou DPH.
    Ked zaplatim DPH v Amerike co aj zaplatim, ked si tam kupujem auto a nemusim tam byvat 6 mesiacov a vlastnit ho, musim zaplatit DPH este raz na Slovensku ???

  24. Matej says:

    Myslim ked ho sem doveziem…

  25. Juraj says:

    Ahoj, chcel by som sa opytat ohladom dovozu aut z usa. Ja vlastnim auto vyse 12 mesiacov a chystam sa domov v july 2010 a chcem si ho zobrat domov. ako je to teraz s dph a clo ked som vlastnikom auta vyse 12 mesiacov, co vsetko potrebujem doma vybavit a kolko to priblizne bude stat( Auto ktore som kupil je vyrobene v nemecku a blol dovezene do usa kde som ho kupil). zije tu a oracujem na pracovne viza H2b uz 5 rokov.
    Dakujem za pomoc

  26. admin says:

    Juraj, okrem informacii ktore najdes na strake (vcitane komentarov) ti ziadne ine nebudem moct bohuzial poskytnut pretoze sa tymito vecami nezaoberam. Doporucoval by som ti uverejnit tvoje otazky na nejake forum.

    Inak som sa rozhodol ze pre tento clanok ukoncim moznost pripajania komentarov kedze nejde o forum. Ak vsak niekto z vas citatelov vie o nejakych forach kde sa tato problematika diskutuje prosim vas poslite mi ich a ja ich tu uverejnim.

Comments are closed.